Beieškodama savo vietos, tokios, kur norėčiau grįžti atradau ją – Bialovežos girią. Restorano “Carska” (liet. “Carinė”) padavėjas paklausė, ar tai mūsų pirmas apsilankymas Bialovežoje. Išgirdęs teigiamą atsakymą, tik pridūrė, kad vienu kartu nesibaigia. Va ir Jis pats, atvažiavęs į Bialovežos miestelį apsižvalgyti, pasiliko ir jau keletą metų priiminėja svečius šioje vietoje.
O vieta stebuklinga. Iš čia nesinori išeiti. Nesinori, kad baigtųsi vis atnešamas maistas. Už lango užė vėjas ir lijo smarkus lietus, o mes sėdėjome apsupti šilumos ir gardžių kvapų. Tai yra vienas iš tų vakarų, kurio emocijas ir pojūčius prisimeni dar ilgai.
“Carska” – tai ne tik restoranas, įsikūręs senojoje medinėje geležinkelio stotyje. Iš restorano išeini tiesiai ant perono, kur vagonose įrengti apartamentai ir atskira salė didesnėms grupėms. Klausimas kodėl gi “Carinė”ir prie ko čia caras? O gi, prie to, kad Bialoviežos giria buvo caro Aleksandro III-ojo privati valda. Deja, carui teko apsilankyti čia tik vieną kartą. Užtat Aleksandro sekėjas, caras Nikalojus II Bialovežą aplankė net šešis kartus. Būtent jo poreikiams, 1903 m. pastatyta Bialovežos geležinkelio stotis, kuri keleivius priiminėjo iki 1992 m. Po to, kai paskutinis traukinys išvažiavo, prasidėjo liūdniausia šios vietos istorijos dalis – naikinimas. Ilgus dešimt metų paskutinis stoties darbotojas iš savo lėšų bandė daryti viską, kad medinis pastatas nesugriautų iki galo. 2003 m. stoties šimtmetį jau buvo švenčiama su šypsena veide – restauruotas pastatas pertvarkytas į restoraną. Istorija apsuko ratą ir stotis vėl pradėjo priiminėti į Bialovežą atvykstančius svečius.
Ką galite paragauti? Visų pirma, vietinę virtuvę, sujungančia Baltarusijos ir Lenkijos istorijas. Aristokratinę praeitį primena sezoninis menu – mes ragavome pelėsinio sūriaus skonio ledus (kaip norėčiau dar kartą pajausti tą skonį!). Perlinės vištos sultinis, solianka, lašinukai, virtinukai, daug žvėrienos. Mane sužavėjo arbata “kaip pas močiutę” – su uogiene. Kainos – aukštos (nėra kuo čia slėpti), bet patiekalai absoliučiai verti savo kainos. Norint paragauti kuo daugiau, žmogui verta turėti apie 200 zł. Bet ar kiekvieną dieną čia lankotės? Beje, geriausiai daryti išankstinę rezervaciją.