Varšuva – sostinė, verslo centras, greito gyvenimo vieta, transporto mazgas (kas neskrido į tolimesnes keliones iš F. Chopino oro uosto?) ir… specialių desertų miestas.

Pagrindinis ir labiausiai žinomas yra pyragėlis W-Z
Ar teko skanauti?
1949 m. varšuviečiams buvo sunkūs. Miestas dar guli griuvėsiuose, trūksta darbo, ne kiekvienas turi stogą virš galvos, kasdieniai rūpesčiai užima visas mintis.
Ir tada atsiranda JIS! Išrenktas konkurso būdu miesto simboliu tapęs pyragėlis.
Saldus, skanus, šviežias. Ne vienas skanaujant tą gardėsį išskrisdavo mintimis toli toli nuo pokarinio kasdieniškumo. Ech, tas jo minkštumas.
JO vardas – pyragėlis W-Z. Toks keistas pavadinimas yra susijęs su pirmąją pokarinę Varšuvos magistralę einančią iš rytų (W – wschód) į vakarus (Z – zachód).
2009 metais konkursas buvo pakartotas ir laimėtoju buvo paskelbtas pyragėlis pavadintas “Zygmuntówka”. Beje, pyragėlio receptas ir pavadinimas buvo sugalvoti atskirai. Pavadinimus siūlė miestiečiai, o receptus kurė profesionalūs konditeriai. “Zygmuntówka” nuo karaliaus Žygimanto III Vazos (lenk. Zygmunt III Waza), kurio kolona stovi Pilies aikštėje.
Originalus pyragėlio receptas susideda iš migdolinio krepšelio pripildyto šokoladiniu kremu, spanguolių uogiene ir grietinėle. Viskas uždengta netaisyklingos formos aukštu morenginiu pyragėliu, kurio forma primena karūną.
Nors pyragėlis gavosi tikrai labai skanus, varšuviečiu širdis neužkariavo taip kaip senoji gerai žinoma “Wuzetka”.
“Wuzetka” arba “W-Z” galima rasti daugelyje kavinių ir kepyklų. Su “Zygmuntówka” jau nėra taip paprasta.
Atskleisiu mažytę mano paslaptį ir pasidalinsiu Varšuvos Senamiestyje esančios kavinukės adresu, kur galima paragauti abudu pyragaičius, o skanaujant grožėtis katedra ir per didelius langus stebėti besivaikščiuojančius varšuviečius ir miesto svečius.
Cukrainę “Strzałkowski” ieškokite adresu Świętojańska 15, priešais Varšuvos šv. Jono arkikatedrą baziliką.

Dėmesio! Bonusas! Varšuvos pyragėlio W-Z arba Wuzetka receptas
Standartiškai pyragėlis yra plokštainio formos. Aš kepiau kaip tortą ir naudojau 23 cm formą.
Tešla:
- 6 kiaušiniai
- 150 g smulkaus cukro
- 115 g kvietinių miltų
- 25 g tikros kakavos
- 40 g ištirpdyto ir atvėsinto sviesto
Visi produktai turi būti kambario temperatūros. Miltus ir kakavą persijoti.
Baltymus atskirti nuo trynių. Trynius sutrinti su puse cukraus iki kol gausis šviesus, purus kremas.
Baltymus suplakti su likusiu cukrumi, įpilti trynių kremą, lengvai sumaišyti. Pridėti miltus su kakavą, išmaišyti. Galiausiai įpilti sviestą.
Tešlą išpilti į kepimo formą ir kepti 30 min 180 °C temperatūroje. Atvėsinti formoje, paskui atsargiai ją nuimti ir perpjauti į dvi lygias dalis.
Svarbu‼ Biskvito mirkymui panaudojau tiesiog juodą arbatą, o galima pvz. vyšnių trauktinę.
Grietinėlės kremas:
- 36% atšaldyti grietinėlę
- 2 šaukšteliai cukraus pudros
- 2 šaukšteliai želatino pagal pageidavimą
Grietinėlę išplakti, pridėti cukraus pudros ir želatiną.
Surinkti tortą ir bent jau nakčiai įdėti į šaldytuvą. Sulaukti su nekantrumu ryto, išvirti kavos ir džiaugtis nepakartojamu skoniu.
Skanaus!
Povarsuva.lt tai asmeninis non-profit projektas, kur dalinuosi patarimais ir savo žiniomis apie Varšuvą. Jeigu pasinaudojote patarimais ar radote naudingą informaciją, pasidalinkite su kitais palikdami atsiliepimą puslapyje, FB paskyroje arba pasidalindami savo FB puslapyje. Ačiū!
Gdanskas, Sopotas, Gdynė – praktiniai patarimai
Praktiniai patarimai apie kelionę į Gdanską. Kur pavalgyti, viešasis transportas, kur apsistoti.
Gdanskas: ką aplankyti su vaikais ir ne tik
Gdanskas tai tikras Lenkijos pajūrio perlas. Miestas su gilia ir nepaprasta istorija. Vertas būti, atrasti ir grįžti.
Varšuva – TOP 5 kaip maloniai praleisti laiką dviese
Varšuva miestas idealiai tinkantis kelionei dviese. Ilgos gatvės, gražūs parkai, plati restoranų pasiūla ir daug įdomių vietų apsilankymui.

Su planu po Varšuvą
Specialiai tiems, kurie mėgsta pažinti miestą savarankiškai. Individualiai parengtas planas leis miegautis pasivaikščiojimu po Varšuvą nesukant sau galvos apie tai kur pavalgyti, kur nueiti, ką dar pamatyti.