Vroclavo paslaptys

Vroclavas – Žemutinės Silezijos sostinė, Karolio IV ir Fridrycho Antrojo Didžiojo mylimas miestas. Kadaise Habsburgų Imperijos perlas, ir dabar yra viena spalvingiausių Lenkijos puošmenų; po 1945-ųjų vadinamas feniksu, atgimusiu iš pokarinių pelenų. Nors miesto architektūra karo laikais buvo iki 70 proc. sunaikinta, šiandien šitas trečias pagal gyventojų skaičių Lenkijos miestas pritraukia turistus savo nauju spindesiu. Vaikščiojant po vadinamąją “šiaurės Veneciją” negalima praleisti jos didžiausių pramogų! Taigi, Ką verta pamatyti Vroclave?

Senoji Rotušė

Pačioje senamiesčio širdyje išdidžiai stūkso senoji gotiška rotušė – Vroclavo vizitinė kortelė. Nors po antrojo pasaulinio karo miesto centras virto griuvesiais, rotušė stebuklingai išliko. Per amžius joje posėdžiaudavo miesto taryba, o pirklių salėje vykdavo puotos, koncertai ir kiti puošnūs renginiai. Šiandien pastate yra įdomus miestiečių muziejus, o miesto meras, kartu su savo geriausiu draugu ir padėjėju, katinu Vrocku, priima sprendimus savo biure gretutiniame naujosios rotušės pastate. Šiaip ar taip, šitas milžiniškas istorinis objektas iki šiol sukelia pagarbą – be jo nuotraukos negalima iš Vroclavo išvykti!

Senamiesčio aikštė

Antroji didžiausia aikštė Lenkijoje yra būtent čia – Vroclave. Tik pandemijos metu ji ypatingai nutilo. Visomis kitomis aplinkybėmis kiekviename aikštės kampe knibžda gyvybė. Gatvės muzikantai groja įvairiais instrumentais: gitara, smuiku, pianinu, vamzdeliu, saksofonu, o kartais pasirodo ir dūdmaišis! Atvažiuoja vyras, kuris groja rylą, prasivaiksčiojantys turistai yra gatvės menininkų fotografuojami arba piešami, kas nors pristato ugnies šou ir šoka su degančiais deglais… ypač žavingai atrodo mūsų senamiesčio aikštė gruodžio mėnesį, kai vyksta didžiausia visoje šalyje Kalėdų mugė. Bet jeigu keliauti žiemą Jums nelabai patinka, gal geriau aplankyti birželio Šv. Jono mugę, arba įvairius kulinarinius ir kultūrinis festivalius, kuriuos Vroclavas reguliariai rengia.

Raganų tiltas

Kiekvienam, kas tiki, kad gyvename sunkiais laikais, patarčiau prisiminti viduramžius. Ypač moterų dalia buvo sunki – kiekviena jauna moteris, kuri nelabai norėjo tekėti arba gimdyti vaikus, atrodė bent įtartinai… kai kurios iš jų buvo tiesiai vadinamos raganomis. Legenda byloja, kad būtent šitam mažam tilteliui tarp dviejų šv. Marijos Magdalenos bokštų teko virsti jų pomirtinės atgailos vieta. Tokių “raganų” dvasios esą turėjusios jau amžinai šluoti jį iš kairės į dešinę… o po to… iš dešinės į kairę… ir atvirkščiai. Kaip su legendomis būna, nežinome, kiek jose tiesos. Galime jomis abejoti. Negalime tačiau abejoti tuo, kad iš Raganų tilto matyti berods geriausia miesto panorama. Norint ją išvysti, reikia įveikti tik 247 laiptelius. Pasaka!

Vroclavo universitetas su Aula Leopoldina ir Oratorium Marianum

Ilgesnį barokinį fasadą šioje Europos dalyje galima pamatyti tik Liubionžo mieste. Be to, jokio kito nesurasime. Įspūdingas universiteto pastatas senamiesčio pakraštyje atsispindi Oderio vandenyje ir įtvirtina Vroclavo miestą tarp svarbiausių Vidurio Europos miestų. Žemutinės Silezijos sostinė tai irgi studentų sostinė. Vertinama, kad bemaž kas šeštas miesto gyventojas yra studentas! Tačiau pastate ant Oderio kranto studentai vieši gana retai, nes paskaitos jame jau nebeskaitomos, o salės pavirto muziejumi. Spalio mėnesį, prašmatnioje, barokinėje Leopoldo Auloje rengiama didžioji Mokslo metų inauguracija. Tą dieną studentų dėmesį labiau pritraukia tikriausiai ne rektoriaus žodžiai, bet visur aplink besitęsiančios kvapą gniaužiančios freskos. Turistai gali grožėtis Leopoldo Aula ir panašaus stiliaus Oratorium Marianum nusipirkę bilietus. Muziejus dirba kiekvieną dieną išskyrus trečiadienį.

Salyklo sala

Ne be priežasčių Vroclavas vadinamas Šiaurės Venecija. Tokių priežasčių yra, tikslai sakant, virš 320. Tiek, pagal labai protingus specialistus, yra Vroclave tiltų. Salų, į kurias dalis nuo šitų tiltų veda, yra 25. Viena mylimiausių yra Salyklo sala, kur kadaise, viduramžiais, stovėjo salyklo sandėlis. Iki šiol sala yra kažkaip susijusi su alumi, nes oficialiai, dėl viešosios prohibicijos miesto centro gatvėse, tiktai čia galima legaliai ir viešai gerti alkoholį. Jeigu pridėsim prie to žinojimą, kad Vroclavas – studentų miestas, labai lengvai galima įsivaizduoti, kokia saloje atmosfera – nepaisant oro sąlygų. Nėra jokių abejonių, kad tai linksmiausia vieta visame mieste. Verta čia apsilankyti, tačiau ne tik dėl salos svečių draugiškumo, bet ir dėl tikrai žavingų vaizdų visur aplink. Be arba su % (laipsniais).

Katedros sala

Pati romantiškiausia vieta visame Vroclave yra Katedros sala. Nėra savaitės, kai nesutiksi čia jaunavedžių, apsirengusių balta suknele ir kostiumu, fotografuojamų savo vestuvinės sesijos metu. Po salą, tarp už rankų besilaikančių įsimylėjėlių, vaiksčioja taip pat turistai, besidomintys, kaip atrodo svarbiausia Žemutinėje Silezijoje bažnyčia – šv. Jono Krikštytojo katedra, vadinama “Silezijos bažnyčių motina”. Dėl to, kad per amžius sala buvo katalikų bažnyčios būstinė, yra čia netgi šešios bažnyčios(!), kurios žavi praeivius savo gotišku didingumu. Ypač magiška atmosfera kyla čia vakarais, prieš pat saulėlydį. O tai dėl to, kad…

Žibintininkas

… kiekvienas iš gatvės žibintų, palaipsniui, ima pagaliau šviesti. Viskas vyksta žingsnis po žingsnio – pažodžiui! Katedros sala yra vienintelė vieta visame mieste kur žibintai yra dujiniai. Tai reiškia, kad kiekvieną vakarą į salą ateina juodu apsiaustu apsirengęs žibintininkas ir su savo ilgu žiebtuvėliu įžiebia kiekvieną iš 99 žibintų. Kita tokia magiška ceremonija vyksta arčiausiai Zagrebe, Kroatijoj (nebent žinote kur ir kokiu laiku ateiti Varšuvoje – bet tai jau atskira istorija). Ir niekur kitur! Bet jeigu nepavyks žibintininko pamatyti vakare, nieko tokio – visą darbą jis turi pakartoti kitą dieną iš ryto. Tačiau šįkart meistras turės šviesą užgesinti.

Nykštukai

Vroclave pasakymas “eiti pas nykštukus” įgauna visiškai naują reikšmę. Nors skaičiuojama, kad mieste oficialiai gyvena 674 tūkstančiai gyventojų, norint būti visiškai tiksliam, reikėtų įskaičiuoti dar 900 tų mažųjų jaukių bičiulių, kurie sutinkami beveik ant kiekvieno žingsnio. Nykštukų figūrėlės primena apie Oranžinę Alternatyvą, taikingą ir linksmą judėjimą 80-ais metais, kuri juoku kovojo su komunizmu, o viso judėjimo ženklu tapo būtent nykštukas. Norint “Pagauti juos visus”, kaip pokemonus, galima atsisiųsti programėlę “Wroclaw Dwarves” ir rinkti punktus už kiekvieną surastą ir nufotografuotą figūrėlę.

Šimtmečio halė ir Grojantis fontanas

Į UNESCO sąrašą įtraukta Šimtmečio halė daro milžinišką įspūdį. 1913-aisiais, jos statybai pasibaigus, Halės kupolas buvo didžiausias gelžbetoninis kupolas visame pasaulyje. Jos didingumą pastebė irgi “Bado žaidynių” filmo kurėjai ir išrinko šią vietą amerikiečių produkcijai. Bet visa apylinkė besivaiksčiojančius kviečia savo romantiška Pergole, kuri tęsiasi pusračiu aplink Halę, bei dideliu fontanu, kuris vasarą pristato fantastiškus šviesos ir muzikos šou. Galima užeiti irgi į Japonų sodą, atrodantį ypač žavingai rododendrų žydėjimo laiku.

Paplūdimio barai ir paplūdimys prie Oderio

Lenkijos Venecijoje jūros nepamatysite. Bet kas čia per problema, jeigu per miestą teka keletas upių? Ir jeigu panorėsite atsipūsti prie vandens, nėra nieko paprastesnio. “OdraPany”, “ZaZoo”, “HotSpot”, “Przystan” ir daug, daug kitų barų siūlo tikrą atostogų atmosferą, miesto viduryje. Yra smėlio, šalto alaus arba kitų gėrimų, linksma muzika ir paplūdimio tinklinis. Nesvarbu, kur mieste esate tam tikra akimirka, tikrai kažkoks paplūdimio baras lauks jūsų vos už kelių gatvių. O jeigu jėgoms sugrįžus pasiilgsite kelionių, Vroclavą tikrai smagiai pažinsite iš denio vieno iš daugelio laivelių, kurie plaukioja Oderyje ir rodo turistams, koks gražus mūsų miestas!

Straipsnio autorė – Zuzanna Posila, nuo 2019-ųjų Vroclavo m. gidė, gidauja ir Žemutinėje Silezijoje, Berlyne ir Potsdame, nuo 2013-ųjų turizmo grupių vadovė. Grupes veda lenkų, anglų, vokiečių ir lietuvių kalbomis. Privačiai teatrinės improvizacijos ir grojimo ukulele mėgėja. 

Nuotraukos iš asmeninio Zuzannos archyvo.

Su Zuzanna patogiausia susisiekti bei užsakyti savo asmeninę ekskursija rašant el. laišką: zuzannaposila@gmail.com

Povarsuva.lt tai asmeninis non-profit projektas, kur dalinuosi patarimais ir savo žiniomis apie Varšuvą. Jeigu pasinaudojote patarimais ar radote naudingą informaciją, pasidalinkite su kitais palikdami atsiliepimą puslapyje, FB paskyroje arba pasidalindami savo FB puslapyje. Ačiū!

Su planu po Varšuva

Specialiai tiems, kurie mėgsta pažinti miestą savarankiškai. Individualiai parengtas planas leis miegautis pasivaikščiojimu po Varšuvą nesukant sau galvos apie tai kur pavalgyti, kur nueiti, ką dar pamatyti.

Leave a comment