Varšuva su vaikais

Ar galima keliauti su vaikais? Pasakyčiau, kad net būtina! Gi vaikai labai greitai mokosi, o kelionės tai puiki mokykla mokanti grožio, tolerantiškumo, smalsumo ir mokėjimo prisitaikyti. Aišku, visiškai sutinku, kad keliones su vaikais reikia planuoti trupučiuką kitaip ir atsižvelgiant į mažųjų poreikius. Bet ar keliaudami be atžalų įtrauktumėte į savo planą zoologijos sodą, planetariumą ar mokslo centrą? Varšuva keliaujantiems su vaikais parodys savo kitą, pasakyčiau “naminį” įvaizdį.

Varšuva su vaikais 2 dalis atnaujinta – skaityti čia

Koperniko mokslo centras – numeris vienas kai planuojate aplankyti Varšuvą su vaikais. Ar tiks visiems ir į ką atkreipti dėmesį? Mano manymu, Kopernikas yra puiki vieta mažiesiems iki 3 metų, nes jiems yra skirta speciali arskira zona “Bzzz”. Bilietus reikia rezervuoti konkrečiai valandai ir turėti su savimi sausus rūbus perserengimui – daug atrakcijų su vandeniu. Nors sakoma kad Koperniko mokslo centre kiekvienas ras ką veikti, manau, kad įdomiausiai bus jaunimui nuo maždaug 10 metų, kurie jau moka skaityti angliškai (!). Suaugusieji lankantys Kopernike turi vadovautis ta pačia taisykle – anglų kalbos supratimas. Rusiškai aprašymai irgi yra, bet ne visur ir ne viskas. Bilietus būtina rezervuoti iš anksto internetu!

Koperniko mokslo centras: visa informacija ir kainos čia.

Žydų istorijos muziejus “POLIN”. Šį kartą ne apie patį muziejų, bet apie vaikų kambarį, kuris yra absoliučiai nemokamas ir vertas užsukti. Ypač žiemos metu, kai šalta, lyja ir nesinori niekur eiti. Dirba kasdien nuo 11 val. iki 18 val. (kartais vyksta uždari renginiai). Taipogi, tai yra puikus variantas, jeigu planuojate aplankyti šį muziejų, bet vaikas ne iki galo patenkintas ta mintimi – vienas iš tėvų apžiūri ekspoziciją, o kitas žaidžia su vaiku, o paskui galima pasikeist. Žaidimų kambaris susideda iš dviejų salių: mažesnė su pvz. lėlių teatru, muzikiniais instrumentais ir pagalvėmis ir didelė salė kur yra “magiškas kilimas”, knygutės, didžiulės kolodėlės ir pan. Svarbiausia, yra puikiai įrengtas ir mažyliams pritaikytas tualetas, atokioje vietoje stalai kur galima suvalgyti savo maistuką ir dvi sofos pačiame tolimiausiame kampe, kurios pagal mane puikiai tiktų pačiu mažiausių maitinimui.

Adresas: Anielewicza 6, iš Senamiesčio važiuoja autobusas nr. 180, nr. 111, stotelė “Nalewki-muzeum”.

Fundacja “Sto pociech” – dar vienas variantas “apšilti žiemą ir pažaisti lauke vasarą”. Patys save reklamuoja kaip “pasimetusį sodą miesto centre” ir taip iš tikrųjų yra. Kavinė randasi buvusiame vaikų darželyje Varšuvos Naujamiestyje paslėptame kieme už bažnyčios. Tam kad įeiti reikia paskambinti prie durų esantį skambutį, rūbinėje palikti viršutinius rūbus ir nuimti batus. Nors kavinėje yra stalai, bet tegu jus nenustebina vaizdas visų šeimų sėdinčių (ar net gulinčių) ant grindų. Kava skani, maistas labai paprastas, pyragai naminiai. Savo atneštą vaikų maistuką galite pašildyti patys. Vaikai tikrai bus sužavėti galimybe pažaisti ant grindų, pabėgioti, pagulėti ant kilimo. Vasarą čia pat yra sodas su supynėmis, smėliu ir vandeniu. Nors yra šansas kad vaikai bus murzini, bet užtat laimingi.

Adresas: Freta 20/24a, pasiekti geriausiai pėsčiomis einant nuo Senamiesčio.

Žaidimų aikštelės Ujazdowski parke, prie metro pl. Wilsona ir “Ogród Jordanowski” prie metro Raclawicka. Visos aikštelės patikrintos ir užtikrintos mano asmeninės mažosios recenzentės. Geriausiai apsilankyti šiltuoju metų laiku bet puikiai tinka ir žiemą pabėgioti. Naujausia ir įspūdingiausia randasi Ujazdowski parke, tikrai yra ką veikti nors pačius mažiausius reikia prižiūrėti kad neužliptų per aukštai. Pats parkas taip pat labai smagus – didelis tvenkinys, antys ir smalsios voveraitės. Jeigu turėsite su savimi riešutų, tikrai išeisite iš parko su nuotrauka su voveraite. “Ogród Jordanowski” ir aikštelė prie metro pl. Wilsona tikriausiai yra didžiausios Varšuvoje pagal užimamą plotį. Man labai patinka, kad abidvi aikštelės yra aiškiai padalintos pagal vaikų amžių. Prie abidviejų aikštelių rasite kavos, ledų ir restoranų pietums.

Zoologijos sodas – šiltuoju metų laiku verta įtraukti į kelionės planą. Varšuvos zoologijos sodas nėra pats įspūdingiausias ar gražiausias Lenkijoje, nėra taip pat labai modernus. Pakeitimai ir remontai čia tik vyksta ir su laiku galima bus džiaugtis ta vieta labiau, bet jau šiandien hipopotamų, gorilų voljerai bei terariumas su krokodilais pritraukia dėmesį. Vaikai liks patenkinti. Aha, prie zoologijos sodo pardavinėja helinius balionus. Turėkite omenyje, kad į sodo teritoriją su balionu eiti draudžiama. Pardavėjai tą puikuai žino bet neperspėja. Užtat siūlo pasaugoti balioną iki kol išeisite.

Adresas: Ratuszowa 1/3, informacija apie darbo laiką ir bilietų kainas čia.

4 comments

Leave a comment